Tq..resepi
PAU GEBU GEBAS
BAHAN-BAHAN:
-250g @ 2 1/2 cawan tepung pau – diayak ( pakai tepung gandum pun boleh ) Mas guna tepung gandum jerk
-3g @ 3/4 sudu teh – yis kering
-2g @ 1/2 sudu teh – baking powder
-50g @ 4 sudu makan gula castor
-20g @ 1 sudu makan – lemak sayuran ( shortening ) tak letak, ganti dengan minyak
-2g @ 1 sudu teh – bread softener
-1/2 cawan air suam
Cara :
1.Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
2.Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
3.Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat @ licin
Jika menggunakan Bread Maker :
1.Masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
2.Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
Nota :
Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam.
Bahagikan doh kepada 10 bahagian.
Masukkan inti dan tutup kemas.
Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2″ x 2 “) dan susun didalam pengukus.
Untuk mengukus :
Didihkan air didalam periuk pengukus.
Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi.
Kukus pau selama 10 minit.
TIps :
Air perlu lah betul2 panas @ mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.Bagi megelakkan pau anda mengerutu dan kemek..
mengukus pau cuma 5 – 6 minit sahaja dan apabila masak, angkat bahagian kukusan yang ada pau dengan penutupnya sekali kebawah, barulah buka penutupnya.
Apabila penutupnya di buka semasa pau masih di kukusan, wap akan masuk maka pau anda yang sedang mengembang, terkejut, lalu kemek dan mengerutu
No comments:
Post a Comment