Monday, 8 July 2024

resepi ayam kfc

Baru sempat nak updateπŸ™Š..smlm cuba buat ayam ala2 KFC alhamdulillah mnjdi sgt..perap dia 3 jam lpastu KUL 6 goreng...berbuka smlm mkn pon MMG sdp Krup krap rasanya pedas pon trsa sebijik MCM ayam KFCπŸ˜‚..ambk resepi kt group ni juga ..snap gmbr pon xdan,copy gmbr jelaπŸ™ˆ..tpi mmg mnjd mcm dlm gmbr😘😘😘
Resepi Ayam Goreng Hot and Spicy
WAJIB CUBA! 😘

Bahan-bahan :-
🐣Ayam
Tepung jenama BESTARI
Tepung Gandum
Tepung Beras
Serbuk Cili (jika perlu)
Minyak Masak

***Resepi ni tak memerlukan garam sebab tepung bestari tu dah masin

Cara-cara
1. Bancuh tepung bestari bersama air sahaja. Bancuh smpai jadi sederhana pekat (ikot pada kuantiti ayam)
2. Masukan ayam dalam bancuhan tepung tadi & perap. Makin lama perap makin lembut isi ayam & rasa pedas akan serap dalam isi ayam. Sy perap 5 jam.
3. Sediakan tepung untuk salutan pulak
4. Cmpurkan tepung bestari yg blm di bancuh dgn air dgn tepung gandum & tepung beras (sy xda sukatan yg tetap. Main agak2 je. Anggaran 1 senduk tepung bestari 1 senduk tepung gandum 1 1/2 senduk tepung beras
5. Pastu amik aym yg dh perap tdi masuk dlm cmpuran tepung kering & salutkan serata. Buat seketul2 sebab kalau buat bnyk2 dia jadi x cntik & tak bersalut. So kene sabarrrrrr masa bedak kan dia.
6. Masukan aym dh salut tadi dalm minyak panas. Nak lagi bagus goreng dalam periuk sebab minyak sekata & ayam terendam (xperlu gaul2 banyak kali. Biakan dia masak dgn tenang)
*masa goreng dlm periuk or kuali boleh la masuk kan 3-4 ketul. Jgn bnyk2 sngt. Ikot saiz tmpt masak tu lerrr
7. Lepas tu dah masak kan agak2 kekuningan. Angkat lerrrr. Lepas tu ngap la πŸ˜‚
SELAMAT MENCUBA rakan rakan semua.

Kredit empunya resepi

Join group : Koleksi Resepi Ibu Sayang 

Like page : Koleksi Resepi Ibu Tersayang 
 
πŸͺπŸͺπŸͺπŸͺπŸͺπŸͺπŸͺπŸͺπŸͺπŸͺ

Admin nak cari geng mak-mak yang nak jual sambal, cookies dan snack RM 10. Tak perlu uruskan stok. FREE REGISTER.

πŸ’• Picit Sini πŸ‘‡πŸ»
www.wasap.my/60137775498/*~NakJoinJualSambalCookiesSnack 

*Terbuka untuk WANITA sahaja

No comments:

Post a Comment