Rasa biskut yang dibuat ikut resepi Ben akan hasilkan biskut yang sedikit berderai di dalam mulut tapi rangup di permukaan luar. Dan manis-manis buah. Gitu. Kuantiti untuk 25-27 ketul biskut famous amos. Cawan digunakan ialah cawan penyukat metrik 250ml.
Bahan-Bahan Biskut Famous Amos:
- 125 gram pure butter pada suhu bilik
- 1 biji telur saiz paling kecil. Gred C
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 1 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/2 sudu teh emplex
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1 cawan coklat chip
- 1/3 cawan almond nips
Cara Membuat:
1. Campurkan tepung gandum, jagung, emplex, baking powder dan ayakkan supaya sebati. Ayak 2 kali. Dalam bekas, kacau dengan tangan butter dan gula hingga mulai sebati. Tambah telur dan esen vanilla. Kacau lagi.
2. Tambahkan tepung bersama coklat chip dan almond nips. Kacau cukup sekadar bercampur sebati. Rehatkan doh di dalam peti chiller 20 minit (kalau dalam freezer, 8-10 minit dah). Tujuannya untuk pastikan biskut tak terlalu kembang bila dibakar nanti.
3. Panaskan oven pada suhu 160’C selama 10 minit. Leserkan dulang pembakar dengan marjerin sedikit. Cubit adunan dan bulatkan/leperkan/tekap ikut gaya pilihan anda. Bakar pada suhu 150-155’C ikut oven guna api atas bawah selama 20-25 minit.
4. Sementara bakar tu, masukkan semula adunan ke dalam chiller. Bila dah nak bakar balik, baru keluarkan adunan. Dah masak, keluarkan seketika biskut dan biarkan sejuk dulu sebelum simpan. Siap resepi biskut famous amos.
Share ilmu bermanfaat ni ya kawan-kawan.
Pernah Rasa Biskut Almond Matcha? Rasa Berlemak Cair Dalam Mulut >> LIHAT DI SINI
Resepi Oleh: Ben Safwan
No comments:
Post a Comment