Ni ha nak SHARE. nk bg free je..resepi inti KELAPA..kalau x nak scroll laju2 ye..ramai yang pm akk brtnya inti kelapa..ni resepi yng akk buat utk jualan di Bakery Twins milik Kak Yus.Kak Yus memang buat inti banyak gini untuk stock 2-3 hari.. jd u all boleh adjust utk dpatkn banyk mane yng u all nk guna ye.Buat lebih lps tu frozenkn.. nk guna senang stock dh ada kn..
3 kg kelapa parut putih
5 ketul gula melaka@gula enau(yng bsr klau yng comel jdkn dia10-12bj)
250g gula pasir
4 helai daun pandan disimpul jdkn dua ikat
2 liter air.
Tiga sdk garam
Satu atau dua btng kulit kayu manis
9 sdb tepung gandum
Cara2
Didihkan air ..masukkn gula melaka yng dh dipotong kecil..biarkn dia larut,msukkn gula pasir..garam.daun pandan..kulit kayu manis..
Bila dah sebati dn nmpk pekat msukkn kelapa parut putih tadi bersama tepung tadi...kacau sentiasa utk mngelakkn dia hangus..
Kacau sehingga inti kelapa kering dengan api yng sederhana.masa ni aroma dia memang mengancam..harum sungguh..kacau lebih kurang dalam dua jam..klau u all larat.. tp klau x larat sejm pn ok😂
Senangkan..selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment