Friday, 9 April 2021

tat nenas makteh norain

Resepi Tart nenas sedap

Bhn A

220 g buttercup sejuk atau jenama lain

30 g minyak sapi ghee 

1ct vanila.

Bhn B

1 camca teh esen vanila

1 camca besar susu tepung fernleaf

Bhn C

300 g tpg gandum 

40g tpg jagung

50g gula caster

Bhn D

Sapuan atas tart: 2 biji merah telur kacau² dulu campur 1 camca besar susu cair. Boleh letak sikit esen vanila jika mau.

Cara saya:

1. Potong² kiub kecil butter sejuk. Kacau dgn senduk kayu atau ramas dgn tangan bagi butter hancur. Nak senang guna ja mixer. Mix dulu butter shj dgn kelajuan sederhana.

2. Masuk esen vanila dan susu tepung..terus mix atau kacau manja² sampai sebati.

3.  Campur gula caster, tepung gandum dan tepung jagung dan kacau rata hingga sebati dan membentuk doh. 

4. Rehatkan sebentar anggaran 15-20 minit.

Kemudian tekan guna acuan tart nenas mcm biasa. 

(((🍍🍍🍍 Timbang anggaran 6 g jem nenas utk isian inti. Nak agak² pun ikut suka k.
Panjang setiap doh lebih kurang 2½ inch. Agak lah bersamaan brapa cm
🍍🍍🍍 Gulung kemas tart nenas. Bakar pd suhu 130c. Anggaran 20minit atau hingga nmpak mcm sikit keperangan. Keluarkan dari oven. Masa ni akn nmpak ada tart yg merekah. 
Teruskan sapu kuning telur+ susu cair (bhn D)
Masuk semula dlm oven dan bakar sampai nmpak warna golden. Boleh faham tak? Ni bkn pjj tau. Ambik resepi p buat sniri. )))

Resepi dari fb yg saya ubah suai sikit utk senang nk buat. Nak pjj apa resepi org.. πŸ™„. 

Bagi m.teh paling senang guna mixer. Just mixer manja² saja bgi adunan sebati. 

Ok na. Harap berpuas hati pd yg msj pm tepi la dok tanya. Ikut dan cuba buat. Kalau xjadi bukan salah resepi tapi salah kita yg kurang mahir.

No comments:

Post a Comment