Tuesday, 20 August 2024

Bancuhan tepung goreng cucur

Petua pisang goreng rangup, warna cantik & lembut.. boleh juga goreng keledek, keladi atau ubi kayu
.
Mak Sipah kan tak berapa ada gigi, jadi dia tak suka bancuhan yg guna tepung beras. Nak guna yg segera, dia mabuk pulak kalau ada msg.. Jadi kak NN buat gini :
.
1/2 paket tepung gandum
Secubit garam - nak sihat guna garam buluh
Gula - sweetality 3-4 sudu kecil
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar air kapur makan
2 sudu besar minyak masak
Air suhu bilik
.
Air kapur tu akan jadikan bancuhan tepung + kunyit jadi warna oren~ eiiii lawanyaa!! Pastu ia akan menjadikan tepung tu rangup..
.
Biasanya mmg buat bancuhan tepung tu lebih.. ramai peminatnya.. dah habis goreng pisang… goreng tepungnya pulak.. buat besar2.. sekejapan habis.. cuba tau! sedappp

Kredit empunya resepi

No comments:

Post a Comment