Monday, 12 August 2024

coklat chip

Nahhh resepi..
Biskut ni sedap..lagi sedap dari biskut double choc yang sy pernah buat sebelum ni 💃💃
Drop cookies ni memang senang nak buat...
Kalau sapa buat tak jadi tu dia memang tak baca resepi betul2..
Tolong baca a to z ye awak 😘

Double choc cookies 🍫🍫

Bahan2..
250gm butter-suhu bilik
1/2 cawan gula halus/kastor
3/4 cawan gula perang
1 biji telur
1sudu esen vanila

2 cawan tepung gandum
2 sd besar tepung jagung
2/3 cawan serbuk koko
3/4 sd baking soda

2 cawan dark coklat chip
50gm almond yang dibakar dahulu (tambahan)

Cara2..
1.Tepung gandum , tepung jagung , serbuk koko & baking soda dicampur sekali & diayak..ketepikan

2.Masukkan butter & gula ke dalam 1 bekas..pukul hingga sebati..tak perlu kembang sangat..
Masukkan telur & esen vanila..pukul lagi..dah agak sebati berhentikan mixer..jangan overbeat

3.Masukkan adunan tepung yang dah di ayak tadi..
Masuk sikit2..kacau guna spatula/senduk kayu je
Masukkan pula dark choc chip & almond..kacau hingga sebati..

4.Sebelum tu panaskan oven suhu 180c selama 10minit..
Sapu loyang dengan butter/marjerin..
Cuit sikit adunan biskut yg dibancuh tadi..susun atas loyang..jarakkan ye..jangan rapat2..
Bakar adunan selama 20-25 minit suhu 160c @ brgantung suhu oven masing2..
Da masak sejukkan dulu pastu bole simpan dalam bekas..
Tenkiu..

Nota!!!
1.Resepi menggunakan cawan metrik
2.Almond dibakar dalam oven selama 15min 130c

Kredit Resepi : elly halim

No comments:

Post a Comment