Monday, 30 March 2020

Apom lenggang kyus

Kyus share resepi apam lenggang versi mak kyus ye.... Org tua2 dulu pakai nasi semalam yg x habis. Sayang nak buang.

resepi kak yus ni guna nasi, sesuaile sgt buat breakfast Pagi2.

Resepi Apom Lenggang
.
Bahan bahan:
*1 1/2 cawan tepung beras
*1/2 cawan tepung gandum
*1  sudu kecil yis
*7-8 sudu besar gula(ikut sendiri nak manis byk mana)
*1 cawan air
*1/2  atau 1 cwn nasi sejuk
*1 biji telur
Secubit garam
1 cawan santan pekat

.
Cara cara:
1. Campurkan semua bahan yang kyus tanda (*) dan blend kan sampai halus.
Santan jangan masuk lagi ye.

Tuangkan bahan yang diblend tu dalam bekas besar ye.
Biarkan dalam 3 jam. Dah naik dan berbuih baru tambah santan dan garam sikit untuk naikkan rasa lemak.
Biar seketika sampai muncul buih-buih kecil.
Lepas tu terus lenggang.

(Santan dan garam tu masukkan masa kita dah rasa nak lenggang kan apom tu ye)

**. Panaskan kuali dengan api kecil dan ambil satu senduk adunan apom lenggang.
Jgn lupa Griskan minyak pada kuali. Kalau gunakan non stick pan tak perlu gris minyak pada pan.

Lenggangkan bermula dari tengah secara membulat dan besarkan size.

Bila dah nampak kekuningan, garing tepi tu dah masak la apom tu. Pastikan api kecilje ye baru tengahnya masak sekata.

Selamat mencuba

#ResepiOrangDuludulu

No comments:

Post a Comment